Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
siniša varga

HZZO o dopunskom osiguranju: Ne možemo provoditi socijalne mjere

sinisa varga,portal
Igor Kralj/PIXSELL
Autor
Sonja Hoffman
24.08.2013.
u 20:18

Slanje na specijalističko liječenje danas je pravilo, a želimo da bude iznimka. Specijalističko je liječenje četiri puta skuplje od primarnog. Danska je na taj način smanjila troškove za trećinu, što bi nama značilo uštedu oko 6 mlrd. kuna

Mjere kojima HZZO nastoji racionalizirati potrošnju u zdravstvenom sustavu, koje nastupaju početkom rujna, dočekane su s neodobravanjem jer, upozoravaju neki, znače rezanje prava pacijenata. O novim mjerama razgovaramo s direktorom HZZO-a Sinišom Vargom.

Što nov način slanja na preglede i pretrage znači za pacijente?

Najviše će se promjena dogoditi u četiri osnovne dijagnoze: šećernoj bolesti, visokom tlaku, kroničnoj plućnoj bolesti (KOPB) i astmi. Tu obiteljski liječnici moraju preuzeti svoju ulogu jer su to dijagnoze na čije liječenje odlazi 50% sredstava, odnosno oko 9 milijardi kuna.

Znači li to da pacijenti više na kontrole neće ići „svom specijalistu“ u bolnicu nego da će liječenje potpuno preuzeti obiteljski liječnik?

Pojam „svoj specijalist“ nastojimo ukinuti. U novom modelu upućivanja razlikujemo specijalističku od konzilijarne zdravstvene zaštite. To znači da liječnik obiteljske medicine liječi svog pacijenta, ali ga i šalje na preventivne preglede k specijalistu. S druge strane, na specijalističko-konzilijarni pregled idu oni pacijenti kod kojih se pokaže da se osnovna bolest ne može na pravi način stabilizirati. Slanje na specijalističko liječenje danas je pravilo, a mi želimo da postane iznimka.

Koliko je specijalističko liječenje skuplje od onog obiteljskog liječnika?

Četiri puta skuplje. Danska, koja je to provela prije 25 godina, racionalizirala je sustav 30%. Mi na raspolaganju imamo 18,5 milijardi kuna, to znači uštedu od oko 6 milijardi.

Hoće li nove mjere smanjiti liste čekanja, na kojima je 300.000 ljudi?

Apsolutno. Onog trenutka kada pacijenti koji tamo ne trebaju biti ne budu u bolnicama, oslobađaju se resursi za one kojima je ta skrb potrebna. Već danas imamo 8% manje upućivanja u bolnice nego u veljači 2012.

Koliko je etično nagrađivati liječnika za „neodobravanje“ bolovanja?

Cilj je da se u pacijenta obavi brza dijagnostika i terapija te da se što prije vrati na posao. Imamo više od 14 milijuna dana bolovanja godišnje, a za vrijeme bolovanja pacijent je isključivo sjedio doma i mirovao, a nije aktivno liječen. Broj dana na bolovanju stoga se produljivao jer nije došlo do spontanog samoizlječenja. Tako je 2009. stopa bolovanja bila iznad 4,5 posto, a onda je uz određene mjere 2012. smanjena na 3,11. Cilj nam je europski prosjek od 2,5%.

Hoće li onda i koliko liječnici biti nagrađivani smanje li bolovanja, odnosno kažnjeni ako pacijentu uskrate opravdano bolovanje?

Naš je model vrednovanje rada i tu razlikujemo liječnike koji aktivno liječe pacijente i imaju stopu bolovanja u normalnoj razini od liječnika kojima je životna filozofija napisati recept i uputnicu. Za postizanje ciljanih vrijednosti liječnici će dobivati nešto više novca. Oni koji neopravdano uskrate bolovanje pacijentu bit će kažnjavani sa 3 do 6 tisuća kuna, a može im biti i raskinut ugovor s HZZO-om.

Izjavili ste da ćete bolovanja „kresati“ na komplikacijama u trudnoći. Što to znači za trudnice?

U 2012. imali smo 71% trudnica koje su bile na bolovanju zbog komplikacija. U odnosu na EU to je omjer 1:7. Zato smo ingerenciju na otvaranje bolovanja prebacili s obiteljskih liječnika na ginekologe, što je rezultiralo smanjenjem u 2013. pa je sada odnos 4:1. Intencija je da se još više približimo EU, no to znači da bi se u suradnji s drugim ministarstvima trudnicama trebalo omogućiti da rade na lakšem radnom mjestu, a ne da preventivno idu na bolovanje.

Najavili ste uvođenje jedinstvene cijene za policu dopunskog osiguranja od 70 kuna. Nije li to pogodovanje bogatijima i udar na najsiromašnije?

Nalaz državne revizije upućuje da cijene premija za dopunsko osiguranje moraju biti unificirane. Naši izračuni govore da cijena ne može biti niža od 70 kuna, a mi smo o tome razgovarali i sa sindikatom umirovljenika i s udrugama. Ta je populacija ranjiva, no broj takvih osiguranika nije toliko velik da bi radio problem, a i pitanje socijalnih mjera mora dolaziti iz drugih sfera, a ne kroz protuzakonite administrativne mjere.

>>EU: Država dopunsko zdravstveno mora prepustiti privatnicima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije